Forumul Tinerilor din Gorj - Federatia ONG-urilor de tineret din Gorj
www.infotineret.ro
 Home  Despre noi  Manifest  Membrii  Media  Adresa  Contact  Arhiva  Site Map  Catalog ONG  Mail  EN RO

Colegiul Naţional Tehnologic din Mǎtǎsari - adevǎratǎ Şcoalǎ Europeanǎ

Într-o societate moderna, în care se pune din ce în ce mai mult preţ, poate mai mult decât altadata, pe valoare, pe principii, pe rezultate, într-o societate moderna româneasca, în care învaţamântul, parca asemenea unui oponent la tendinţa generala, se scalda înca într-o mare de nereuşite, într-o astfel de societate exista undeva, într-o comuna din Gorj, o şcoala unicat în România, Colegiul Naţional Tehnologic Matasari.

Unicitatea acestei instituţii şcolare, provine în primul rând din faptul ca în anul 2000, prin programul de reforme în învaţamânt, iniţiat de fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Andrei Marga, Liceului Industrial, de pâna atunci, din comuna Mătăsari – Gorj, i-a fost conferita titulatura de Colegiu Naţional. Astfel, Colegiul Naţional Tehnologic Matasari a devenit prima şi deocamdată singura instituţie de învaţamânt liceal, din mediul rural, care s-a transformat în colegiu naţional. Situat într-o localitate defavorizata din multe puncte de vedere, Colegiul Naţional Tehnologic Matasari se înalţa maiestuos, ca o adevarata Coloana a Infinitului, fiind cladirea cea mai de preţ, cea mai semeaţa şi cea mai des cautata din zona. Toţi cei care au calcat pragul Colegiului din Matasari au avut ce vedea şi, mai ales, au putut sa spuna şi altora ca şcoala din Matasari, devenita singurul Colegiu din ţara de la ţara, dispune de 27 de sali de clasa, dintre care 16 sunt laboratoare şi cabinete. Absolut fiecare sala este utilata cu aparatura ultramoderna, dovada ca aici, Europa se afla acasa la ea înca de foarte mult timp. Dulapurile cu carţi şi planşe tematice, rafturile cu flori, mesele de birou, televizoarele color, calculatoarele conectate la Internet, videoproiectoarele, retroproiectoarele, ecranele de proiecţie fac parte din dotarea obişnuita a fiecarei sali de curs. Sa nu fie cu mirare dar, fiecare sala din cadrul Colegiului matasarean, dispune de câte un televizor color, un calculator conectat la Internet, un videoproiector, un retroproiector şi un ecran de proiecţie. Toate pentru o cât mai buna desfaşurare a actului didactic.

Recent, tot în cadrul CNT Matasari, a fost dat în folosinţa un ultra-modern amfiteatru, dotat cu toate utilitaţile şi cu aparatura de ultima generaţie. Mobilierul, tabla magnetica, staţia de emisie, întreaga sala de amfiteatru, îţi lasa impresia ca te afli într-o sala de şedinţe a celei mai puternice instituţii private. Toate acestea, şi multe altele, reprezinta urme ale existenţei de mai bine de 10 ani a Fundaţiei cultural - ştiinţifice „Murmurul Jilţului”. Înfiinţata la 17 februarie 1997, Fundaţia a avut printre membrii iniţiatori de profesorii Dumitru, Floarea şi Ion Dadalau, precum şi pe elevii lor Alin Dobromirescu, Elena Ghiţan, Bebe Ciutureanu, şi pe secretara Colegiului Eugenia Barbacioru. De-a lungul vremii, Fundaţia cultural - ştiinţifica „Murmurul Jilţului” a organizat o serie de activitaţi cultural educative, pentru promovarea valorilor culturale ale zonei şi animarea vieţii sociale a matasarenilor : "Sarbatoarea Fiilor Jilţului", "Zilele Primaverii Europene", "Zilele absolventului", "Alaiul obiceiurilor de iarna", "Ziua eroilor" şi altele. Glasul activitaţilor, preocuparilor şi pasiunilor elevilor din Matasari se numeşte „Murmurul Jilţului”, editata de catre Fundaţia cu acelaşi nume şi una dintre revistele şcolare apreciate în cadrul Concursurilor Naţionale a Revistelor Şcolare organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetarii şi Tineretului, din ultimii ani. Astfel, revista „Murmurul Jilţului” a devenit portdrapelul elevilor din Matasari, fiind laureata şi deţinatoare a locului I pe ţara, în ultimii 10 ani, rezultate care au culminat cu ediţia din acest an a Concursului Naţional de Reviste Şcolare, când „Murmurul Jilţului” , revista Colegiului din Matasari, a obţinut cel mai mare punctaj pe ţara, dintre cele 350 de reviste şcolare care au participat la concurs.

Directorul Colegiului, Dumitru Dadalau, omul care a ştiut sa sfinţeasca locul ca nimeni altul, omul care se afla în umbra a toate acestea şi spre care trebuie sa se îndrepte toate laudele declara: „Colegiul nostru este unicat în România. Suntem cea mai mare instituţie de învaţamânt prin numarul de suflete care învaţa şi lucreaza aici, peste 2000. Avem rezultate unice cu revista Murmurul Jilţului, rezultate foarte bune la examenele naţionale, procente de promovabilitate de peste 97% la Testele Naţionale şi peste 87% la Bacalaureat,. Avem parteneriate cu 8 ţari, ocazii cu care am efectuat şi am primit mai multe vizite ale partenerilor noştri europeni. Dispunem de o baza materiala de invidiat şi asta doar pentru ca elevii noştri sa înveţe în condiţii cât mai bune".

Toate acestea, şi altele, ne îndreptaţesc sa decretam şi noi Colegiul Naţional Tehnologic din Matasari o şcoala unicat în România şi demna de onoarea pe care a primit-o, de curând, din partea Ministerul Educaţiei, Cercetarii şi Tineretului, aceea de ŞCOALA EUROPEANA. Alin DOBROMIRESCU

24.07.2007. 15:46

bogdan on 17.12.2010. 08:25

Dl.Dadalau nu mai e director de cativa ani, asa ca meritele nu apartin "doar" fam.Dadalau !

cristina timisoara on 05.11.2010. 13:26

Vrea sa le multumesc tuturor profesorilor , care au fost alaturi de noi ,care ne au indrumat pe drumul cel bun care ne au dat sfaturi si ne au fost parinti
spirituali, mai ales domnului TICA DADALAU. NUmai scrieti prosti a fost ,este si va fi un liceu de nota 10.cristina -timisoara

schintee irina on 12.08.2010. 07:15

Dl Dadalau este un om cu suflet mare!Mai vorbea urat cateodata dar cand cineva avea nevoie de ajutor era primul care se oferea sa ne ajute! Acum suntem bataia de joc a unui om fara caracter care si a bagat fratele profesor desi habar nu are pe ce lume traieste! Probabil l a bagat sa stea mai aproape de eleve, fiind cunoscuta relatia dintre Saceanu Petre si eleva Dadalau Alexandra inca de pe vremea cand aceasta era minora! In curand vom sesiza si organele abilitate sa ia masuri in acesta institutie condusa numai pe pile si nepotisme!

anonim on 16.06.2010. 08:23

COLEGIUL TEHNIC MATASARI SA-I MULTUMEASCA DOMNULUI DADALAU DUMITRU,PENTRU TOT CEEA CE A FACUT. DUMNEZEU SA VA AJUTE SA REALIZATI MACAR PE SFERTUL LA CE A FACUT DOMNUL DADALAU. SUCCES!

aaa on 08.06.2010. 06:00

pacat ca manjiti numele scolii cu minciuni
pacat
colegiul tehnic din matasari e o scoala minunata
acum, mai mult ca niciodata

Ol.L on 05.06.2010. 10:56

si eu am vazut si am invatat in aceasta scoala si credetima ca asa mizerabila era cu "tica" director. nu mai condamnati pe saceanu atat. tica era si este un comunist, ati uitat cand ne baga cu forta in sala de sport la film si alte aiureli. tot ce a facut el in scoala a facut cu banii elevilor.

alin on 04.06.2010. 08:59

Domnul Dadalau a fost o persoana aflata, provizoriu, intr-o functie de conducere, fara ca prin aceasta sa fie ceva nemaintalnit. A fost cum a fost, pe vremea'mnealui si a facut ce a facut. Cum a fost nu va mai putea fi dar ce a facut el pentru scoala, o pot face si altii. Si chiar mult mai bine. Iar actuala conducere, poate fi un exemplu in acest sens.
Bineinteles ca daca suntem rai, spunem ca atunci a fost bine, acum nu. Ca popor, dupa ce am scapat de dictatura, nestiind ce sa facem cu democratia, am inceput sa strigam ce bine era inainte.
La Matasari nu e mizerie. E ceea ce ar trebui sa fie intr-o scoala normala, cu oameni normali, intr-o tara normala.
Asa ca,unora le spunem, JOS MAINILE MURDARE DE PE IMAGINEA COLEGIULUI TEHNIC MATASARI.

cristi on 03.06.2010. 10:04

nu stiu cum au putut pune un om fara experienta ca director.Si-a batut joc de tot ce a facut dl. Dadalau in aceasta scoala.eu sunt un fost elev al acestei scoli si mie sila sa mai intru in acel liceu.Nu mai este nici respect nici disciplina , pacat de elevi .

ionela radu on 22.05.2010. 19:48

felicitari pentru fundatia MURMURUL JILTULUI dar eu vreau sa adaug ca printre fondatori (a ceea ce a fost initial si anume revista liceului G.S.I.M Matasari) se afla si fratele meu CRISTIAN RADU.Sa ne amintim ca murmurul jiltului a fost gandit de 3 fosti elevi:Elena Lorena Ghitan(cum sa mentionat in articolul de mai sus),Oana Corega si nu in ultimul rand fratele meu Cristian Radu,ei sunt adevaratii fondatori. Ideea a fost a lor si nu a lui bebe ciutureanu sau alin dobromirescu. acesti 2 elevi mai tarziu sau implicat. si ce daca Oana Corega nu a scris atat de mult pentru a iesi in evidenta sau fratele meu si-a continuat studiile in alta localitate mult indepartata de Gorj,ei(impreuna cu Lorena)au fost adevaratii fondatori si datori
ta ideii lor exista MURMURUL JILTULUI. Atat despre fondatori. Vreau sa spun ca si eu am studiat in acea institutie care s-a numit G.S.I.M Matasari si care astazi este colegiu national. Cred ca stim cu totii cui se datoreaza (in mare parte) importanta evolutie a acestei institutii si anume fostului meu diriginte, profesorul de limba romana Dumitru Dadalau dar nu in ultimul rand colectivul profesoral din aceasta scoala. Tuturor vreau sa le multumesc pentru calitatea educatiei care ne-au oferit-o. Eu fac parte din "prima generatie de informaticieni" cum ii placea domnului diriginte sa ne prezinte. De trei ani locuiesc in alta tara,intr-o alta societate si tot analizez diferentele. De mult, mult timp, caut o cale sa comunic cumva, sa le multumesc cumva mai bine spus, celor care timp de doisprezece ani mi-au oferit educatie la cel mai inalt nivel si acest lucru sa intamplat in comuna matasari din judetul gorj. Astazi, mi s-a facut nespus de dor de tara mea si de locurile unde am crescut si am invatat. Am intrat pe internet si faptul ca v-am gasit si am citit atatea lucruri bune despre voi, ma bucurat mult. mi-ar placea mult sa revad totul intr-o zi: scoala, colegii, profesorii, peisajul, sa simt mireasma aerului, sa stau in banca mea nr 16, pe scaunul meu nr 32 sa mi se faca inima cat un purice sau sa se umple de bucurie atunci cand suna clopotelul. Oare se va intampla intr-o zi?!?!Va salut pe toti cu mult drag.Cu consideratie,IONELA RADU(CERNAT).ionela.herbalife@yahoo.com

anonim on 19.04.2010. 14:43

scoala este foarte mizerabila de cind a plecat domnul dadalau

mirel on 12.12.2009. 10:48

da........ de cand ma stiu eu aceea scoala a fost un exemplu pt multe scoli. din judet si tara......... bv lor bv d-l DADALAU ...... si ma mandresc ca si eu am invatat acolo

alexandra on 15.03.2009. 09:11

eu am vazut aceasta scoala si pot spune ca aici face o descriere despre scoala de vis dar in realitate nu este asa. si imi pare rau pt ca scoala acum este renovata insa nu se pastreaza conditiile. sunt foarte rari copii care invata bn acolo

nuconteaza on 24.10.2008. 18:21

Intamplator am ajuns pe acest site... dar nu pot pleca fara sa remarc ca dl. profesor nu le-a invatat prea multe pe bietele fete... probabil ca marea ziarista e certata tot timpul de redactorul sef privitor la exprimare si gramatica (sau ii mai adauga dumnealui pe ici, pe colo cate un "i", ii mai modifica frazarea... etc)... cat despre doamna Alina Popescu "s-ai de a dumnezeu sanatate"... aoleu fato, ca bine o mai zisesi :))

mia pitaru on 21.06.2008. 18:08

ma bucur ca atunci cand imi vine dor de locurile natale si mai ales de anii de scoala, pot gasi macar prin intermediul internetului o urma a ceea ce a fost si este revista unde am publicat primul meu articol, prima mea poezie, nestiind faptul ca in viitor o sa devin jurnalista si o sa scriu articole destul de importante...
azi ma aflu departe de locurile unde am crescut, unde m-am cultivat, departe de locurile pe care le iubesc: acasa-matasari.
de cate ori am ocazia sa revin in locurile natale trec cu deosebita placere si emotie prin localitatea matasari si in primul rand merg sa vizitez scoala si profesori care m-au ajutat (si o spun cu mana pe inima) sa devin un om in viata. nu voi uita niciodata clasa a VIII a B generatia 1999, diriginte Dadalau Floarea, nu voi uita niciodata colegii din clasa a VIII B 1999, nu voi uita profesori ce m-au format: d.na cicel, d.na zizi, d.na luminita, dar jur ca cel care pentru mine a fost, este si va ramane sacru, onest, o mana de otel al acestei scoli, o mare mare personaliate d.nul dumitru dadalau (d.nul tica), care pentru mine a reprezentat un adevarat model in viata, un om cu suflet care mereu a facut tot posibilul pentru a aduce cat mai mult prestigiu atat scoli cat si comunei, prin rezultatele educationale si nu numai. sa nu uitam ca oameni atat de puternici nu se vor mai naste, caci cu parere de rau in zilele de azi nimeni nu mai face ceva fara a se gandi in primul rand la castig material, economic. eu nu o sa pot uita excursiile pe care le faceam impreuna, adunarile din sala de sport unde primeam adevarate sfaturi de viata pe care sa zicem ca uni dintre noi le-am urmat mai mult sau mai putin, dar care erau cu adevarat folositoare insa mai tarziu se realiza valoarea lor.....
acum ma aflu la aproape 4000 km de romania si nu este usor sa vrei sa vizitezi locurile natale si persoanele ce-ti sunt dragi si sa nu le poti vizita atunci cand simti dorinta, dar vreau sa le transmit tuturor o imensa si sincera imbratisare si strangere de mana si sa nu uite ca eu ma gandesc mereu la dumnealor, la toti dragi colegi, profesori si amici. cu mult respect va transmit sanatate si numai bine, ne vom vedea
mia valeria pitaru

Jenea on 06.02.2008. 13:44

Stis Eugen,Stefan-Voda,Vasile Lupu 79

ALINA on 25.10.2007. 08:18

FELICITARILE MELE! INCA O DATA S-A DEMONTRAT CA O MANA DE OAMENII DEVOTATI CARE IUBESC CULTURA, ARTA SI LOCURILE NATALE POT FACE MULTE.MA BUCR SI MA MANDRESC CU FAPTUL CA AM FOST ELEVA IN ACEST COLEGIU SI CA L-AM AVUT CA PROFESOR DE LIMBA SI LITERATUTA ROMANA PE D-L DUMITRU DADALAU, S-AI DE A DUMNEZEU SANATATE SA POATA SE SE OCUPE IN CONTINUARE DE COLEGIU ASA CUM A FACUT-O PANA IN PREZENT.

CU STIMA SI DEOSEBIT RESPECT,
ALINA POPESCU - BUCURESTI

Write a comment

:

:

:


4 + 2 =