Forumul Tinerilor din Gorj - Federatia ONG-urilor de tineret din Gorj
www.infotineret.ro
 Home  Despre noi  Manifest  Membrii  Media  Adresa  Contact  Arhiva  Site Map  Catalog ONG  Mail  EN RO

Manifest

catalin
Considerand tineretea una din primele calitati ale fiintei umane, considerand ca tot ceea ce decurge din aceasta trasatura, precum: frumusetea, spiritul combativ, ambitia, dar si „impertinenta in sensul bun al cuvantului” (Octavian Paler), sunt tot atatea motive pentru ca tinerii sa ia atitudine si sa se implice in viata comunitatii din care provin, tinerii din Gorj constituiti intr-o federatie a ONG-urilor de tineret: „FORUMUL TINERILOR DIN GORJ” propun solutii pentru sustinerea activitatilor de tineret din Gorj.

In preajma alegerilor locale din 2004, la o masa rotunda ONG de tineret, canadinati din partea partidelor pentru alegerile locale, mass media, s-au pus in lumina problemele cu care se confrunta tinerii gorjeni, s-a incercat gasirea unor solutii, s-au facut prmisiuni.

Un prim abiectiv pe care il aduceam in atentia „actorilor” locali intereati este implementarea si la nivelul judetului nostru, respectiv la nivelul municipiului Tg-Jiu a unui program de sustinere financiara a activitatilor de tineret din bugetele locale. Program implementat cu succes in orasul Oradea inca din anul 2000, preluat si la nivelul judetului Bihor dar si in alte judete cum ar fi: Harghita, Iasi, Sibiu, Cluj etc se afla acum si in „curtea” Consiliului Judetean Gorj, respecitiv a Consiliului Local Tg-Jiu.

Ceea ce propunem noi prin acest proiect nu este „sa inventam roata” aici la Gorj. Ea a fost inventata de autoritatile din Oradea si tinerii din ONG-uri inca din anul 2000, implementand un program model pentru Romania. Acest model de bune practici a fost preluat si implementat si alte orase si judete cu deschidere fata de valorile europene si din respect pentru viitorul Romaniei, generatia tanara.

Dar de ce sa impementam astfel de programe aici a Gorj, cand putem sa „stam” linistiti pana la viitoarele alegeri si atunci, in preajma votului sa le mai promitem inca o data tinerilor ca vom implementa acest program…
Noi, reprezentantii tinerilor din Gorj, trebuie pe de alta parte sa recunoastem ca dupa unele tergiversari ale propunerii, in urma ultimelor discutii cu reprezentantii Consiliului Judetean, respectiv Primariei Tg-Jiu, exista sanse sa punem in practica acest deziderat.

Si tot la masa rotunda din preajma alegerilor locale s-a discutat despre identificarea parghiilor pentru sustinerea initiativei de a crea si la Tg-Jiu o Casa de Cultura a Studentilor. Promisiuni multe… Ne asteptam acum cand apele sunt limpezi, la sprijin concret pentru realizarea acestui obiectiv. Noi, organizatiile neguvernamentale de tineret incluzand si pe cele de studenti credem ca a sosit momentul sa trecem la FAPTE!
Aproape toti candidatii de atunci au spus: „Da!”, „vom sprijini infiintarea”, mai mult, unii si-au continuat campania electorala folosind „cap de afis” aceasta idee. Acum, noi ridicam si acesta problema (de parca altceva n-am avea de facut…).

Cam care ar fi problema? In urma cu ceva vreme, colegii nostri din organizatiiile studentesti reusise-ra sa obtina acordul de la minister pentru infiintarea Casei. Problema a fost spatiul… Si cum nu s-a identificat o solutie initiativa  a ramas in asteptare.

Recent, noi, Forumul Tinerilor din Gorj, cu sprijinul Organizatiilor Studentesti am repus problema in atentia alesilor, respectiv a Consiliului Judetean Gorj si am facut si o propunere concreta de spatiu. Asteptam cu totii o decizie…

Pana atunci, nu putem spera decat ca fenomenul „uitarii promisiunilor electorale” sa nu afecteze prea mult activitatea si colaborarea dintre autoritati si ONG-urile de tineret.

Consideram de asemena ca implementarea modelelor de bune practici in ceea ce priveste parteneriatul APL-ONG, precum si sustinerea activitatilor de tineret din Gorj ar putea reprezenta una din prioritatile agendei „actorilor” locali si ca mult invocata generatie tanara care sa poarte in curand destinele tarii, trebuie sprijinita in acest sens, trebuie sa i se ofere exemple ca „sistemul” functioneaza si ca nu ramenem ancorati in gandiri trecute.  


Forumul Tinerilor din Gorj


-federatia ONG-urilor de tineret din Gorj-


P r e s e d i n t e,

Jr. Catalin-Ionut CORNEA

19.02.2007. 18:30