Forumul Tinerilor din Gorj - Federatia ONG-urilor de tineret din Gorj
www.infotineret.ro
 Home  Despre noi  Manifest  Membrii  Media  Adresa  Contact  Arhiva  Site Map  Catalog ONG  Mail  EN RO

Propovăduirea descentralizării

Forumul Tinerilor din Gorj își exprimă îngrijorarea față de maniera simplistă în care Guvernul promovează demersurile de descentralizare a administrației publice din România.

Astfel, se induce în mod eronat opiniei publice ideea că descentralizarea ar fi o măsură care poate fi luată de un guven sau altul și mai mult, că ea ar aduce în mod automat și servicii publice mai performante.

Abordarea este însă greșită. Descentralizarea este un proces care consă în trasferul unor atribuții de la nivel central către nivelul local dacă acesta din urmă are o mai bună capacitate de implementare și în final va furniza un serviciu de calitate mai bună.

Procesul de descentralizare este unul continuu și nu începe cu acest guvern.

Atragem atenția primului ministru ca exprimări de genul noi: o sa facem descentralizarea, sunt greșite și domnia sa, ca jurist, ar trebui să știe asta. O exprimare corectă ar fi: vom crește gradul de descentalizare.

"Acest Guvern are determinarea politică și hotărârea să meargă până la capăt în ceea ce privește procesul de descentralizare" a declarat primul-ministru Emil Boc. Care capăt domnule prim-ministru pentru că nu există un astfel de capăt!

Statele au mers mai mult sau mai puțin în procesul de descentralizare în funcție de contextul social, cultural, istoric și economic astfel încât să poată furniza cetățeanului un serviciu mai bun. Capătul pe care îl vede prim-ministrul Boc poate fi considerat prea aproape de un nou premier care va vedea un nou capăt, mai departe. Un alt prim ministru poate vedea un capat și mai departe sau poate mai aproape. Domnule prim-ministru, procesul de descentralizare nu are un capăt.

România, imediat ce a pășit pe calea democrației, a început acest proces al descentralizării. El a mai stagnat și repornit. La un moment dat, o să ne dăm seama, așa cum au facut alte state din vest, că am mers prea departe în acest proces, că am mers greșit și că e nevoie de centralizarea anumitor activități.

Ce nu știe domnul premier este că în unele state, descentralizarea exacerbată a dus la diferențe enorme în calitatea anumitor servicii publice în localități apropiate ale aceluiași stat pentru că fiind o competență exclusiv locală ele pot avea și standarde total diferite.

Așadar, este util ca guvernul actual să se consulte bine cu specialiștii în management public (care nu sunt politicieni) și să identifice care este acel grad de descentralizare pe care România și-l poate permite astăzi.

Abordarea "acest Guvern are determinarea politică și hotărârea să meargă până la capăt în ceea ce privește procesul de descentralizare" pare mai degrabă un slogan electoral, inconsecvent cu regulile de bază ale reformei în administrația publică și evident un demers care nu aduce onoare celui care îl propovăduiește.

Tocmai de aceeia, Forumul Tinerilor din Gorj sfătuiește Guvenul să nu arunce pe piață acte normative în domeniul descentralizării fără o bună coordonare cu specialiștii din mediul academic pentru că s-ar putea ajunge la rezultate opose dorinței guvernamentale de reformare a administrației publice din România.

Forumul Tinerilor din Gorj

17.03.2009. 13:54

This article hasn't been commented yet.

Write a comment

:

:

:


5 + 4 =