Forumul Tinerilor din Gorj - Federatia ONG-urilor de tineret din Gorj
www.infotineret.ro
 Home  Despre noi  Manifest  Membrii  Media  Adresa  Contact  Arhiva  Site Map  Catalog ONG  Mail  EN RO

Impact in Gorj, 16.06.2005: Comemorare victimele mineriadei

Studentii au comemorat victimele mineriadei din ‘90
mineriada_s
Aproximativ 50 de tineri au comemorat ieri victimele mineriadei din 1990. Studentii Universitatii „Constantin Brancusi" si reprezentantii Forumului Tinerilor din Gorj au impartit trecatorilor un manifest succint cu ceea ce s-a intamplat in vara lui 1990.
Stransi in fata Facultatii de Drept, tinerii au purtat pancarte pe care erau scrise si cateva din lozincile scandate de demonstrati in Piata Universitatii in 1990. „Mai bine golan, decat activist/ Mai bine mort, decat comunist" sau „A fost odata in Bucuresti/ A fost in Romania/ O ceata mare de golani/ Ce nu dorea sclavia".
Fenomenul Piata Universitatii 1990 a fost cel mai radical si moral discurs anticomunist al societatii civile dupa caderea dictaturii ceausiste in Romania. Acuzandu-i pe protestatari ca ar fi „golani" ori declarand ca nu ii considera reprezentativi pentru poporul roman pe cei care au murit in 21 decembrie 1989, pe baricada de la Universitate, Ion Iliescu avea sa declare despre „golani" ca stau „ca neghiobii in strada", sugerand ca ar fi cazul sa se termine cu „comuna primitiva". Ofensa de „golani" adusa protestatarilor de catre Ion Iliescu a fost preschimbata intr-o decoratie de merit si asa s-a nascut „Golania", „Zona libera de neocomunism" si „Kilometrul Zero", cum a mai fost ea numita.
„Noi tinerii ne dorim un viitor linistit, unde sa domine dreptatea, sa nu mai fim martori la orori ca cele cuprinse in istorie", sustin tinerii. Ei s-au deplasat la Biserica Catedrala din Piata Prefecturii si au aprins fiecare cate o lumanare pentru victimele mineriadei de acum 15 ani.

I. IRINOIU, L. ECOVITA
http://www.impactingorj.com/Arhiva/Iunie2005/impact16.06/social.htm

19.02.2007. 18:16

This article hasn't been commented yet.

Write a comment

:

:

:


3 + 9 =